Architectenbureau Cramm en Partners


Ontwerpen voor renovatie, verbouw en nieuwbouw

Een korte introductie…

Ik ben sinds 1995 zelfstandig architect. Mijn bureau, Cramm en Partners (CEP), is gevestigd in Almere Haven. Ik ontwerp en realiseer projecten in de woningbouw, utiliteitsbouw en stedenbouw. Deze projecten variëren van renovatie tot verbouw en nieuwbouw. Daarbij werk ik samen met andere disciplines (freelance tekenaars, bouwkundigen en constructeurs).

De communicatie tussen architect en opdrachtgever vormt de basis voor een goed ontwerp. Dat geldt ook voor het overleg met andere disciplines en instanties. Ik kies voor een pragmatische aanpak, waarbij de ideeën en specifieke wensen van de klant het uitgangspunt vormen. Mijn streven is om een bijzonder ontwerp te maken, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van het daglicht.

Het hele proces – van ontwerp tot en met oplevering – kan ik voor mijn rekening nemen. Daartoe behoort ook het aanvragen van bouwvergunningen, de aanbesteding, het begeleiden van de bouw en directievoering.

 

Ontmoet de architect

Bob Cramm architect

Na een voltooide opleiding aan de HTS-bouwkunde in Amsterdam en gewerkt te hebben bij zowel de overheid als particuliere architectenbureaus wordt de voorliefde voor het ontwerpvak middels een studie aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam succesvol afgerond in 1987.
Uiteindelijk leidt dit tot een start van een eigen bureau in 1995.

De praktijk
De uitdaging, telkens weer, bij een opdracht (hoe groot of klein ook), te komen tot een optimaal resultaat en daarmee de opdrachtgever en gebruikers tevreden te stellen, geeft een grote mate van voldoening en plezier in het vak. Mede door de toepassing van nieuwe technieken en materialen wordt de mogelijkheid om tot nog betere oplossingen te komen groter. Deze ontwikkeling houdt het vak levendig en zorgt ervoor dat elk project weer die nieuwe uitdaging vormt.

Overige activiteiten
Buiten de werkzaamheden die binnen het bureau plaatsvinden, worden er ook nog taakondersteunende- en adviserende activiteiten verricht voor en bij collega architecten, woningcorporaties en diverse welstandscommissies. Ook het incidenteel verzorgen van een bouwkundecursus bij een opleidinginstituut voor makelaars behoort tot de bezigheden.

Conclusie
Architect zijn is een creatief vak. Het contact met mensen die je kunt adviseren en kennis kunt bijbrengen verveelt nooit.